1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu

Danes je enostavno pogledati Buick Y-Job iz leta 1938, ki ga je zasnoval Harley Earl, in ga zavrniti kot le še urejen star avtomobil. Toda postavite ga v kontekst leta 1938 in ugotovili boste, da gre za enega najradikalnejših, najvplivnejših avtomobilov vseh časov.

h / t: vintag.es1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetuKo pogledaš Y-Job, ugotoviš, da ni bilo nič takega. Bila je dolga, nizka, široka. Brez zadnjega sedeža. Brez tekaških desk. 13-palčna platišča. Zapletene podrobnosti delujejo kot maska ​​in krom ob straneh. Ne samo, da so bili žarometi vgrajeni v blatnike, ampak so bili skriti za vrati.1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu

Y-Job je bil prvi konceptni avtomobil GM-a in ikona v avtomobilski industriji. Y-Job, ki je bil zgrajen leta 1938 pod vodstvom Harleyja J. Earla, prvega GM-ovega vodje oblikovanja, je krožil krogotoke avtomobilskih salonov. Toda Y-Job ni bila kraljica gramofona; Earl se je redno vozil z nizkim dvosedom po ulicah Detroita, kjer je bil njegov videz videti tako tuj kot leteči krožnik.

1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetuBuick ga je imenoval 'Y', ker je toliko proizvajalcev eksperimentalne avtomobile poimenovalo 'X'. Stilske in mehanske značilnosti 'Y Job' so se pokazale na gensko spremenjenih izdelkih, zlasti Buicku in Cadillacu, v 40. letih. Posebej omembe vredna je predstavitev široke vodoravne rešetke s tankimi navpičnimi palicami, ki ostaja značilnost Buickovega stila do danes.

1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu

Toda sanjski avtomobili, kot so včerajšnji časopisi, imajo kratek rok trajanja. Inovativni slog in napredne funkcije Y-Joba so kmalu pobledele ob še bolj futurističnih izdelkih GM-ovega superkompresorskega oblikovalskega osebja. Y-Job je bil sčasoma odposlan v skladišče in kasneje prenesen v Sloanov muzej v Flintu v Michichtu, kjer je Y-Job obležal v prašni anonimnosti - dokler naraščajoče zanimanje za domišljijske sanjske avtomobile Detroita ni rešilo Y-Joba in njegovih potomcev iz nejasnosti.1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu

Ko so zgodovinarji in navdušenci začeli ceniti pomen teh mejnih vozil, se je Y-Jobu vrnil nekdanji sijaj kot osrednji del oživitve konceptnega avtomobila v muzeju Henry Ford v Dearbornu v Michichiju. Leta 1993 je prišel Y-Job dom GM oblikovalskega centra v Warrenu v Michiganu, kjer zdaj prebiva kot častni član GM-ove zbirke dediščine. Leta 2001 je Buick poustvaril Y-delo z modernim napredkom, imenovanim Buick Blackhawk, ki je v veliki meri črpal Y-delo.

1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu
1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu
1938 Buick Y-Job, prvi konceptni avtomobil na svetu

(Obiskano 1 krat, danes 1 obisk)