Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letih

Ko je Chevrolet v sedemdesetih začel oblikovati 'Vego', je bil eden glavnih ciljev zmanjšati stroške avtomobila za približno 2000 dolarjev v približno 1970 dolarjih.

h / t: vintag.esChevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letihTakrat je bila pristojbina za tovor za selitev naloženega železniškega vagona iz tovarne Lordstown na pacifiško obalo - najdaljša razdalja, ki bi jo morali prevoziti avtomobili, proizvedeni v Lordstownu - približno 4.800 USD. Ker je bila Vega podkompakt, je bilo mogoče na železniški vagon stisniti še tri avtomobile, namesto običajnih petnajst.Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letih

A to se je vseeno izkazalo na približno 300 USD na avto - kar je precejšnje doplačilo za 2000 USD. Če bi le Chevrolet z železniškim vagonom dobil več Vegasa, bi se stroški na enoto njihovega vlečenja zmanjšali.

Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letihInženirji GM in Southern Pacific Railroad so našli pametno rešitev. Namesto da bi avtomobile nalagali vodoravno, bodo Vegas postavili navpično na posebej zasnovan avto-regal - Vert-A-Pac. V enaki prostornini 89-metrskega avtomobila je lahko Vert-A-Pac namesto 18 imel kar 30 avtomobilov.

Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letih

Vega je bila zelo priljubljena, ko je bila predstavljena leta 1970, vendar je hitro zaslužila sloves nezanesljivosti, rje, varnostnih težav in slabe vzdržljivosti motorja.Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letih

Ko je bila Vega ukinjena, je bilo treba avtomobile Vert-A-Pac umakniti, saj so bili preveč specializirani, da bi jih lahko uporabljali s čim drugim. Stojala Vert-A-Pac so bila razrezana, osnovna ploščata vozila pa so se nadalje uporabljala.

Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letih
Chevy Vega in železniški sistem Vert-A-Pac v sedemdesetih letih

(Obiskano 1 krat, danes 1 obisk)