Mariner Valley na Marsu - Galaksija

Vzhodno od velikih vulkanov na Marsu je sistem kanjonov, imenovan Valles Marineris, 'Mariner Valley', poimenovan po vesoljskem plovilu Mariner 9, ki ga je odkrilo.

Mariner Valley na Marsu - GalaksijaSistem se začne kot kompleks prepletenih kanjonov in dolin, imenovan Noctis Labyrinthus - 'Labirint noči'. Vzhodno od tega se sistem združi v največji kanjon, znan v sončnem sistemu.Mariner Valley na Marsu - GalaksijaMedtem ko se Veliki kanjon Zemlje razteza čez severozahodni kot Arizone na 450 kilometrov, bi se Valles Marineris raztezal po celotnih ZDA od Atlantskega oceana do Tihega oceana.

Mariner Valley na Marsu - Galaksija

Z globino do 5-7 km je približno štirikrat globlje od Velikega kanjona. Valles Marineris je tako dolg, da ko se en konec dobro premakne v noč, je drugi konec še vedno na dnevni svetlobi.Mariner Valley na Marsu - Galaksija

Razlika v temperaturi, ki bi to povzročila, bi lahko povzročila močne vetrove, ki rušijo dolžino kanjona.

Mariner Valley na Marsu - GalaksijaKanjon je v večini krajev tako širok, da če bi stali na enem njegovem robu, ne bi mogli videti nasprotne strani.

Mariner Valley na Marsu - Galaksija

Ni pa pravično primerjati Valles Marineris z Grand Canyonom. Voda ga ni izrezala, kot je bil Veliki kanjon na Zemlji, ampak je rezultat ogromnih blokov Marsove skorje, ki se razmikajo.

Mariner Valley na Marsu - Galaksija

Pred mnogimi milijoni let so se nasprotne stene kanjona dotikale. Bilo bi veliko natančneje primerjati z značilnostmi na Zemlji, kot so Rdeče morje, Velika Riftna dolina Afrike ali - morda najboljše od vsega - Atlantski ocean.

(Obiskano 1 krat, danes 1 obisk)