Večina ljudi domneva, da se je zgodovina rinoplastike (operacija nosu) začela sredi prejšnjega stoletja med hollywoodskimi starletami, ki so želele izboljšati svoje obrazne poteze, da bi dobile več dela. Čeprav je to nedvomno veljalo za rinoplastike, ki so se začele okrog tridesetih let prejšnjega stoletja, je resnica, da ima postopek veliko daljšo zgodovino, ki sega več tisoč let nazaj.

 1  1

V 18. stoletju so rinoplastiko pogosto izvajali pri bolnikih v poznih fazah sifilisa, med katerimi nos izgubi svojo strukturo. Ni bilo naključje, da je bila leta 1794 Sushrutina tehnika 'indijske rinoplastike' končno prevedena v angleščino v članku v britanski publikaciji Gentlemen's Magazine.h/t: vintage.es dva  dvaDo 19. stoletja so se rinoplastike izvajale v kozmetične in ne v rekonstruktivne namene. Leta 1887 je dr. John Orlando Roe izvedel prvo zaprto rinoplastiko. Dve leti kasneje je Jacques Joseph, po mnenju mnogih oče moderne rinoplastike, opravil rinoplastiko pri 28-letnem moškem, ki je bil zaradi velikosti svojega nosu tako neroden, da ni hotel v javnost.

 3  3

Zaradi veteranov, ki so utrpeli poškodbe v prvi in ​​drugi svetovni vojni, je prišlo do več napredka v estetski kirurgiji na splošno in še posebej v rinoplastiki. Uporaba anestezije in dostopnost antibiotikov sta bila morda dva najpomembnejša od teh napredkov. Do petdesetih let 20. stoletja je več hollywoodskih zvezdnikov začelo opravljati rinoplastiko. John Wayne, Gary Cooper, Marilyn Monroe in Rita Hayworth so bili med znamenitimi zvezdniki, ki so si dali preoblikovati nos.Rinoplastika ima dolgo in zanimivo zgodovino. Razteza se od razmeroma primitivnih postopkov za rekonstrukcijo nosov, izgubljenih zaradi poškodbe ali bolezni, do sodobnih, visokotehnoloških operacij za izboljšanje oblike nosu iz strogo estetskih razlogov.