1.
Rangoli, znan tudi kot kolam ali Muggu, je ljudska umetnost iz Indije, pri kateri vzorci nastajajo na tleh v dnevnih sobah ali na dvoriščih z uporabo materialov, kot so barvni riž, suha moka, barvni pesek ali cvetni listi. Običajno ga izdelujejo v času festivalov Diwali, Onam, Pongal in drugih indijskih držav. Namenjena naj bi bila svetemu prizorišču za hindujska božanstva.

2.

Starodavni simboli so se prenašali skozi stoletja, od vsake generacije do naslednje, ohranjajo tako umetniško obliko kot tradicijo. Podobne prakse sledijo v različnih indijskih zveznih državah: v Tamil Nadu je Kolam v Tamil Nadu; Mandana v Radžastanu; Chaookpurna v Chhattisgarhu; Alpana v Zahodni Bengaliji; Aripana v Biharju; Chowk pujan v Uttar Pradeshu; Muggu v Andhra Pradeshu in drugi.3.Namen rangolija je dekoracija in naj bi prinašal srečo. Oblikovne upodobitve se lahko razlikujejo, saj odražajo tradicijo, folkloro in prakse, ki so značilne za posamezno območje. Tradicionalno to počnejo ženske. Na splošno je ta praksa predstavljena ob priložnostih, kot so festivali, ugodna praznovanja, poročna praznovanja in drugi podobni mejniki in srečanja.4.

Rangoli modeli so lahko preproste geometrijske oblike, vtisi božanstva ali oblike cvetov in cvetnih listov (primerne za določena praznovanja), lahko pa so tudi zelo dodelani modeli, ki jih oblikujejo številni ljudje. Osnovni material je običajno suh ali moker granuliran riž ali suha moka, ki ji lahko dodamo sindoor (vermilion), haldi (kurkuma) in druge naravne barve. Kemične barve so sodobna različica. Drugi materiali vključujejo barvni pesek in celo cvetove in cvetne liste, kot v primeru cvetnih rangol.

5.Rangoli je indijski poslikani pesek, ki ga pogosto vidimo v indijskem festivalu luči Diwali. Rangoli je lahko poljubne velikosti in lahko uporablja najrazličnejše materiale. Rangoli lahko pristopite kot napreden umetniški projekt za izkušenega umetnika ali pa ga spremenite za zabavno aktivnost z otroki.

6.

7.8.

9.

10.

enajst
BANGALORE, INDIJA: Padma, 18, zaključi 'Rangoli' (okras v barvi prahu) za praznovanje hindujskega festivala Diwali (festival luči) v svojem domu v Bangaloreju 14. novembra 2001. Hindujci okrasijo svoje hiše z rangoli in svetilkami z lahkimi olji in sveče za praznovanje Diwalija. Rangolis, ki simbolizira mir in harmonijo, pripravijo skoraj vsaka hindujska gospodinjstva, da bi ob praznikih uvedli božji blagoslov. AFP PHOTO / INDRANIL MUKHERJEE (Fotografija z napisom naj se glasi INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

12.

13.

14.

petnajst

16.

17.

18.

(Obiskano 1 krat, danes 1 obisk)