Zgodba za Johnom Lennonom

Izdelanih je bilo le 517 Rolls-Royce Phantom Vs. Šlo je za ultra ekskluziven avtomobil, težak 2,5 tone, s 3,6-metrsko medosno razdaljo in enakim 6,2-litrskim V8 motorjem kot Rolls-Royce Silver Cloud II. Britanska krona jih je imela v lasti dve, ki sta jih vozili kraljica Elizabeta II in kraljica mati. Vendar jih celo najbolj preseneča najslavnejši lastnik avtomobila: John Lennon iz Beatlov.

John Lennon je leta 1964 kupil Mulliner Park Ward Phantom V, dokončan v Valentinesovi črni barvi. Vse je bilo črno, razen hladilnika, tudi kolesa. Lennon je prosil, naj bo tudi radiator črn, vendar ga je Rolls Royce zavrnil.Prvotno je bil avtomobil prilagojen iz parka Ward s črnim usnjenim oblazinjenjem, omarico za koktajle z drobnimi lesenimi oblogami, pisalno mizo, bralnimi svetilkami, sedemdelnim kompletom prtljage, ki ga skriva, in prenosno televizijo Perdio. V prtljažnik je bil vstavljen hladilni sistem in je bil eden prvih avtomobilov v Angliji z zatemnjenimi stekli. Verjetno je plačal 11.000 funtov (skoraj 240.000 ameriških dolarjev v današnji vrednosti). Lennon ni znal voziti in je dobil vozniško dovoljenje šele leta 1965 pri 24. letih. Včasih je uporabljal šest metrov velikega valižanskega gardista Les Anthonyja.Decembra 1965 je Lennon naredil sedem strani seznam sprememb, ki so stale več kot 1900 funtov. Zadnji sedež se lahko spremeni v zakonsko posteljo. Philipsov Auto-Mignon AG2101 'plavajoči' predvajalnik gramofonskih plošč, ki je preprečeval skok igle, pa tudi radijski telefon in kasetofon. Zvočniki so bili nameščeni v vodnjakih sprednjih koles, tako da so se potniki lahko zunaj pogovarjali prek mikrofona.Avto je potreboval novo lakiranje, potem ko ga je Lennon uporabil v Španiji med snemanjem filma Richarda Lesterja Kako sem zmagal v vojni. Lennon je pri zasebnih proizvajalcih avtobusov J. P. Fallon Ltd. naročil pobarvanje v slogu romskega ciganskega vagona. Umetnik Steve Weaver je na streho naslikal rdeče, oranžne, zelene in modre vrtince, cvetlične stranske plošče in tehtnico. Lennon je bil razpoložen v šestdesetih letih in je želel dati izjavo angleškemu obratu. Rad je pripovedoval zgodbo o starejši ženski, ki je s svojim dežnikom udarila v avto.

Lennon je Phantom V redno uporabljal do leta 1969 (ki je imel tudi povsem belega Phantoma V, ki ustreza njegovemu poznejšemu obdobju belega albuma). Avto je bil odposlan v ZDA leta 1970, ko se je tja preselil Lennon, ki je bil posojen drugim rock zvezdnikom, kot so The Rolling Stones, Bob Dylan in The Moody Blues.

Leta 1977 je Lennon podaril Phantom V muzeju Cooper-Hewitt na Smithsonian Institute, da bi pokril problem IRS. Cooper-Hewitt je avtomobil prodal leta 1985 za 2.299.000 ameriških dolarjev kanadskemu poslovnežu, od leta 1993 pa je v muzeju Royal British Columbia v Kanadi.h / t: vintag.es

Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom
Zgodba za Johnom Lennonom

(Obiskano 1 krat, danes 1 obisk)